KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE

13.02.2024.20:00h
Scena Mira Trailović

Autorka: Tanja Šljivar

Dramaturg: Dimitrije Kokanov

Scenski govor: dr Dejan Sredojević

Scenografkinja: Zorana Petrov

Kostimografkinja: Selena Orb

Kompozitor: Draško Adžić

Korepetitorka: Ana Ćosović

Koreografkinja: Ana Dubljević

Organizatori: Jelena Fatić / Boško Radonjić

Video radovi: Staša Bukumirović

Asistentkinja kostimografkinje: Anđela Bajagić

Fotograf: Boško Đorđević

Inspicijentkinja: Marina Vujević

Suflerka: Anka Milić

 

Igraju:

Milica Mihajlović

Ana Mandić

Jelena Stupljanin

Ermin Bravo

Marko Grabež

Marta Bjelica

Manja Aleksić / Vera Jovanović

Video devojčice: Milica Čvorović, Natalija Obrenović, Aleksandra Zelenković, Kruna Dojčinović, Anastasija Lukić, Dunja Nedeljković

 

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE autorke Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić.

 

Ovo je treći komad Tanje Šljivar (nakon Pošto pašteta i Režim ljubavi) koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je praizvedbu imao u Dojčes Teatru u Berlinu, a između ostalog je javno čitan i izvođen pored Nemačke, u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama, te hrvatskoj, Austriji, Italiji…

 

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je prva predstava, jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, Selme Spahić u Ateljeu 212. Ovo je drugi put da Spahić režira neki tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavili na scenu komad Grebanje ili kako se ubila moja baka.

 

U predstavi KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE igraju Milica Mihajlović, Ana Mandić,  Jelena Stupljanin, Ermin Bravo, Marko Grabež, Marta Bjelica i Manja Aleksić/ Vera Jovanović.

 

Video devojčice: Milica Čvorović, Natalija Obrenović, Aleksandra Zelenković, Kruna Dojčinović, Anastasija Lukić, Dunja Nedeljković.

 

Autorski tim čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

 

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE je komad koji istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Šljivar u ovim tekstom daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a sama iskustva ovih subjekata su neretko interpretirana i obrađane iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih koji na devojčice ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte.

Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

 

 

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na Ticketline prodajnom mestu.

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!