AKADEMIJA SMEHA

30.09.2023.20:30h
Scena Petar Kralj
Drama savremenog japanskog pisca Koki Mitanija „Akademija smeha“ zasnovana je na istorijski istinitim činjenicama. Naime, početkom II svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima Japana. Na ovom istorijskom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umetničke građanske hrabrosti. Mitani gradi izuzetnu komediju istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smeh, na komedije u kriznim vremenima.

Nakon skoro 50 godina japanski komad je na repertoaru jednog srpskog pozorišta , i to komad koji je pravi izazov za dva vrsna glumca.

Koki Mitani, japanski dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj, rođen u Tokiju 1961. godine. Diplomirao je dramaturgiju na tokijskom Nihon Univerzitetu. Za svoj rad u oblasti dramske književnosti nagrađen je japanskim Ordenom Purpurne ogrlice.
Drama „Akademija smeha „ ( Warai na Daigaku ) premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, nakon čega se izvodi širom Japana i u inostranstvu. Drama je nagrađena uglednom japanskom Yoimuri pozorišnom nagradom. Po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua i u produkciji Toho studija.

 

 

Igraju:

Goran Jevtić
Uroš Jakovljević

 

Rediteljka: Milica Kralj

Autor: Koki Mitani

Prevod sa japanskog: Darko Nedeljković

Scenografkinja: Milica Bajić Đurov

Kostimografkinja: Selena Orb

Kompozitorka: Janja Lončar

Organizatori: Jelena Fatić i Boško Radonjić

Asistentkinja kostimografkinje: Anđela Bajagić

 

 

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na Ticketline prodajnom mestu.

 

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!