ticketline

GOSPOĐICA

17.06.2019 20:00h

Ivo Andrić

GOSPOĐICA

Režija: Gorčin Stojanović

    Gospođica (Rajka Radaković)     Nataša Ninković
    Otac (Obren Radaković)/Rafo     Vojislav Brajović
                         Konforti/Pesnik    
                                   Jovanka     Nataša Tapušković
 Dajdža Vlado Hadži-Vasić/Ratko     Srđan Timarov
       Majka (Radojka Radaković)     Jasmina Avramović
Poslovođa (Veselin - Veso Ružić)     Milan Marić
               Tutor (Gazda Mihailo)      Marko Baćović
                                  Susetka      Vesna Stanković
                             Karmensita      Anđelika Simić
   Novinar/Advokat/Prvi pijanac      Stefan Bundalo
Detektiv/Trgovac/Drugi pijanac      Dejan Dedić

Trajanje: 1h 55min, bez pauze

Dramaturg: Miloš Krečković, Scenograf: Gorčin Stojanović, Kostimograf: Lana Cvijanović, Scenski pokret: Miloš Paunović, Dizajn zvuka: Robert Klajn, Gorčin StojanovićPodeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave Gospođica Gorčina Stojanovića odigrava se u doba velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva. U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja. Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Predstava Gospođica nastala je na osnovu dramatizacije Marka Foteza, napisane 1962. godine, u vreme kada je Ivo Andrić bio predsednik Umetničkog saveta Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kroz dva sata svoje predstave, Gorčin Stojanović vrlo fino, dramaturški tačno, ispriča cijelu priču Andrićeva romana.(…) Gospođica Jugoslovenskoga dramskog pozorišta pomalo je starinska predstava, u kojoj se osjeća nešto od duha i estetike jugoslavenskih teatarskih osamdesetih. Glavna glumica Nataša Ninković dobro je shvatila Rajkine razloge, i odigrala je Gospođicu sjajno. U tome je imala podršku svih glumaca na sceni, pogotovo Voje Brajovića i Srđana Timarova, koji su igrali više uloga, i u Rajkinoj duši suptilno i tačno vezali različite suputnike na njezinome putu u propast. (JERGOVIC.COM)

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!