ticketline

VIKTOR VIKTORIJA

29.03.2020 19:30h

Tekst: Blake Edwards
Muzika: Henry Mancini
Songovi: Leslie Bricusse
Dodatna muzika: Frank Wildhorn

Praizvedba na Brodveju u produkciji Blake Edwards, Tony Adams, Joshn Scher,Endemol Theatre Production, Inc., Polygram Broadway Ventures, Inc.Na osnovu igranog filma čiji je vlasnik i distributer Turner Entertainment Co.

Reditelj: Mihailo Vukobratović
Prevod i prepev songova: Slobodan Obradović
Koreograf: Milan Gromilić
Dirigent: Vesna Šouc
Muzički aranžer: Ivan Ilić
Scenograf: Geroslav Zarić
Kostimograf: Tatjana Radišić
Lektor: Ljiljana Mrkić – Popović

ULOGE:
Viktor/Viktorija Grant, pevačica iz Engleske                         Mina Lazarević
Todi (Kerol Tod), pevač u klubu „Kod Luja“                          Dragan Vujić Vujke
King Maršan, vlasnik noćnog kluba/gangster iz Čikaga          Aleksandar Srećković Kubura
Norma Kesidi, njegova devojka                                           Jelena Jovičić
Skvoš Bernstin, Kingov telohranitelj                                     Vladan Savić
Henri Labis, vlasnik lokala „Kod Luja“                                   Milan Tubić
Andre Kasel, agent/producent, vlasnik noćnog kluba              Rade Marjanović
Sal Andreti, Kingov partner u lokalu, džez pevač
u Kaselovom noćnom klubu                                                 Žarko Stepanov
Ričard Di Nardo, Todijev bivši cimer                                     Aleksandar Dunić
Gđica Selmer, Kaselov zmaj od sekretarice                           Marija Jovanović
Simon Kalisto, glumica srednjih godina, novinar, sobarica       Marija Vidaković
Prodavačica cveća, novinar                                                  Kristina Savić/Biljana Peković
Scenski radnik kod Kasela, kelner Gregor, gost,
novinar, Džuk                                                                     Dušan Kaličanin
Madam Rože u lokalu „Kod Luja“                                           Bojana Račić
Predsednica kozmetičkog lanca, gošća                                  Irena Šarović
Izveštačeni suprug predsednice, Klem, novinar,gost              Jovan Nikolić
Gošća u restoranu „Kod Luja“                                               Jelena Mit
Policajac                                                                             Igor NaumoskiBALET:
Solista baleta: Danica Arapović; balerine: Katarina Gromilić, Tamara Ivančić, Jelena Vuković, Iva Pjetlović, Lidija Novaković, Mirela Božić, Ivana Dubovac, Isidora Marić; baletski igrači: Nebojša Gromilić, Igor Naumoski, Igor Grabovica, Miloš Mitić, Miloš Jadžić, Luka Stefanović, Marko Mićić

HOR:
Mirjana Stojanović,Tatjana Matejić, Marčela Frančesko, Zorica Bošković, Tatjana Nikolić, Milena Živadinović, Bojan Gavrilović, Pavle Žarkov/Aleksandar Novaković, Voja Orlić, Miroslav Marković, Marko Bogdanić, Dušan Šida, Igor Arizanović

ORKESTAR:
Biljana Jovanović (koncertmajstor), Ivana Matejić , Marija Ristić, Borivoje Spasojević, Ana Tadić, Dragomir Marinković, Katarina Kasatkin, Daniela Stanković, Ana Rajković, Ivan Ranković, Maja Hajduković, Aleksandar Petković, Vladimir Mandić, Zoran Kovačevski, Mladen Lukić, Mihajlo Bogosavljević, Vlastimir Blagojević, Dejan Stojadinović, Želimir Vasić, Nikola Đokić, Ivana Pavlović/Aleksandar Miletić, Uroš Ranković/Vladimir Milojičić, Anica Ivančević


VIKTOR VIKTORIJA

Najčešća asocijacija u vezi sa mjuziklom „Viktor Viktorija“ jeste TV film Blejka Edvardsa (Blake Edwards) iz 1982. godine. Edvards je i autor scenarija za ovaj poznati fim u kome su glavne uloge tumačili Džuli Endrjus (Julie Anrews) i Džejms Garner (James Garner). S obzirom na to da je kompozitor Henri Mansini (Henry Mancini) umro pre nego što je predstava bila gotova, muziku je dovršio Frenk Vajldhorn (Frank Wildhorn). Film je nagrađen nagradama Zlatni globus, Oskar, Cezar i postigao je planetarni uspeh.

Međutim, ova neobična priča o ženskom sopranu koji pronalazi posao imitirajući muškarca, što joj potom komplikuje život, prvi put se pojavila u nemačkoj filmskoj komediji iz 1933. godine pod imenom „Viktor und Viktoria“ sa Renatom Miler (Renate Muller), Hermanom Timigom (Hermann Thimig) i Fridelom Pisetom (Friedel Pisseta) u glavnim ulogama. Zanimljivo je da je ideja za ovu priču potekla od Rejnholda Šuncela (Reinhold Schünzel), američkog glumca i reditelja rođenog u Nemačkoj, koji je tokom tridesetih godina radio u Berlinu, bez obzira na svoje jevrejsko poreklo.

Brodvejska premijera mjuzikla „Viktor Viktorija“ održana je 25. oktobra 1995. godine u Markus teatru, u režiji Blejka Edvardsa, i koreografiji Roba Maršala (Rob Marshall). U originalnoj podeli pored Džuli Endrjus i Tonija Robertsa (Tony Roberts) bili su i Majkl Nuri (Michael Nouri), Rejčel Jork (Rachel York,), Ričard B. Šul (Richard B. Shull), Rob Ašford (Rob Ashford) i Majkl Krajp (Michael Cripe). Do 1997. godine, mjuzikl je imao 734 izvođenja i 25 takozvanih privjua, pretpremijernih igranja koja Brodvej praktikuje pre svake premijere. Tokom četvoronedeljnog odmora Džuli Endrjus 1997. godine, njenu ulogu je tumačila Lajza Mineli (Liza Minnelli).

Odbijanje Džuli Endrjus da primi nagradu Toni, u znak protesta zato što je od svih autora i učesnika jedino ona bila nominovana za ovu prestižnu nagradu, značajano uvećalo prodaju karata i popularnost ovog mjuzikla na Brodveju.
Mjuzikl “Viktor Viktorija” je od 2012. godine ponovo na londonskoj sceni u Southwark Playhouse teatru.„VIKTOR VIKTORIJA“ NA TERAZIJAMA

Razlozi zbog kojih se danas i ovde izvodi mjuzikl „Viktor Viktorija“ su brojni. Najpre, reč je o jednom od najpoznatijih brodvejskih naslova i Pozorište na Terazijama ovim repertoarskim potezom potvrđuje da su svi njegovi ansambli, sa posebnima akcentom na glumački, sposobni da izađu na kraj sa najzahtevnijim zadacima koje mjuzikl nameće.

Ono na čemu se bazira ova naša, prva postavka „Viktor Viktorije“ u domaćem pozorištu jeste blago pomeranje u vremenu. Najpre, savremena interpretacija ove priče o pevačici koja postiže uspeh u svom poslu pretvarajući se da je muškarac, polazi od  toga da ne postoji ništa neobično u nekoj vrsti prerušavanja, zamene polova  i slično, što je možda bilo u vreme kada se ovaj mjuzikl pojavio. Šta više, danas bi to bila  površna interpretacija jedne mnogo  sadržajnije priče o ljubavi koja svoje korene ima u istoriji pozorišta i to na najvišem nivou. Dramski predložak mjuzikla „Viktor Viktorija“ najsličniji je Šekspirovom „Mletačkom trgovcu“. Kao što je u ovoj komediji lik Porcije muškarac koji se prerušava u ženu,  koja se prerušava u muškarca, tako je uloga Viktorije ispisivanje istog kruga u drugom smeru – Viktorija  je žena koja se pretvara da je muškarac koji se pretvara da je žena.

Premijera predstave „Viktor Viktorija“ istovremeno je još jedna korak ka učvršćivanju trajne repertoarske politike Pozorišta na Terazijama,  kao kuće koja pored negovanja domaćeg mjuzikla, istrajava na takozvanom gvozdenom brodvejskom repertoaru kome „Viktor Viktorija“  nesumnjivo pripada.

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!