NOŽEVI U KOKOŠKAMA

 

Podela:


Mlada žena – Jelena Petrović
Poni Viljem – Nikola Šurbanović
Gilbert Horn – Marko Grabež

 



Noževi u kokoškama Dejvida Harovera (1995)
Jedna od najznačajnijih drama savremenog škotskog kanona. Brutalna basna smeštena u bezvremenu ruralnu spartansku zajednicu.

 


Alegorija o primitivnom društvu bukvalista koji ne razumeju metaforu. U drami je prepoznatljiv eho Veskerovih komada, a naročito Šoovog Pigmaliona. Autor je, između ostalog, prevodio i adaptirao klasike: Pirandela (Šest lica traži pisca), Brehta (Dobri čovek iz Sečuana), Bihnera (Vojcek), Čehova (Ivanov) i Gogolja (Revizor). Debitanska drama D.H. izuzetna je studija o transformativnoj moći znanja (učenja, opismenjavanja) i samosvesti u svetu koji se pomera od ruralnog ka industrijskom i urbanom. Unikatna upotreba jezika (centralna tema komada) podseća na brižljiv i britak odabir reči i jezičko sažimanje u delima Pintera. Drama o okrutnoj praznovernoj ruralnoj zajednici, moći jezika i dolasku industrijskog doba istovremeno je drama o bezimenoj lojalnoj ženi koja pronalazi svoj glas, a njena lojalnost menja kurs: od muža ka istini.

 


Psihološka drama o patologiji zajednice koja kulminira ubistvom, jasno je, nije ljupki komad iz seoskog života (ne dozvolite da vas poetski pasaži zavedu), već neumoljiva kritika društva koja nas suočava sa neprijatnim istinama o sebi i drugima…

 


Seno, prašina u vazduhu. Zamagljen svet, prljav, neučtiv… Muškarci u drami imaju imena, žene nemaju. To nije slučajno, jer komad u sebi sadrži implicitnu kritiku takvog poretka; promoviše tezu o napuštanju patrijarhalnog modela, sticanju znanja i oslobađajućoj moći samoekspresije.

Periša Perišić

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

 

 

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!