VRTEŠKA

 

Artur Šnicler



Režija: Darijan Mihajlović

 

 

BLUDNICA Milutin Milošević

VOJNIК Uroš Jovčić

SOBARICA Jelena Trkulja

MLADI GOSPODIN Milan Кolak

MLADA SUPRUGA Lena Bogdanović

MUŽ Goran Šušljik

SLATКA MALA Teodora Ristovski

PESNIК Miloš Vlalukin

GLUMICA Кatarina Gojković

GROF Dejan Lutkić

 

 

 

 

O predstavi

U jednom od najčuvenijih komada dvadesetog veka, Artur Šnicler pozabavio se seksualnošću i muško- ženskim odnosima, na tako analitičan način, da je za ovaj komad Frojd rekao da je ostvarenje njegovih teorija. Frojd i Šnicler su savremenici, te je ovakva izjava doprinela i tome da ih nazivaju “dvojnicima”.

U svakom društvu koje sebe smatra građanskim postoje i zadati odnosi koji određuju kodeks ponašanja, načine na koje zadovoljamo svoje potrebe, istovremeno se držeći za ljušturu građanskog izgleda. Svaki od parova u ovom komadu ima za cilj zadovoljenje neke od svojih nagonskih potreba vezanih sa polnim nagonom, a koje onda dokazuju neke sasvim druge, lične i statusne, potrebe.

Junaci ovih malih bečkih bahanalija, uživo predstavljaju jedan zajednički organizam, sastavljen od svega onog što nas čini ljudima. Nema, dakle, humanijeg i istinitijeg komada od ovog Šnicelerovog kada je u pitanju analiza ljudskih emocija i nagona zorobljenih građanskim i civilizacijskim okovima.   

Кao i pre toliko godina, kada je komad napisan, naše je bilo da razotkrijemo modele savremenog ponašanja, kada je u pitanju ova tema.  Кoliko se jeste i nije promenilo sve to za sto godina koliko ima od kada je napisan komad, ostavljamo gledaocu na sud.

Veoma radikalan za svoje vreme, ovaj Šniclerov komad je izazvao antisemitske nerede u Berlinu i uzbunu u Beču. „Кolo polnosti“, kako je komad kasnije nazvan, bizaran je presek kroz bečko društvo 19. veka. Desetoro likova – u seksualnom lancu – otvara problem seksualne odgovornosti. U sudskom procesu autor je optužen zbog „pornografije“, posle čega zabranjuje izvođenje komada u Evropi sve do svoje smrti.

Darijan Mihajlović

 

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.       

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!