BELI BUBREZI

 

Vedrana Klepica

 

BELI BUBREZI

 

Rediteljka: Isidora Goncić
Dramaturg: Dimitrije Kokanov

Kostimografkinja: Mina Miladinović

Scenograf: Milan Miladinović

Kompozitorka : Irena Popović

Scenski pokret: Igor Koruga

Organizatorka: Jelena Fatić

Asistent organizatorke: Milica Bošković

Asistent dramaturga: Đorđe Kosić

Asistentkinja rediteljke: Jelena Pavlović

 

 

PODELA:

 

JOVANA STOJILJKOVIĆ

KATARINA MARKOVIĆ

DRAGANA ĐUKIĆ

ŽELJKO MAKSIMOVIĆ

MARIJA JELIĆ

 

 

Beli bubrezi (u originalu Bijeli bubrezi) savremeni  dramski tekst sve uspešnije hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu. Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastarino kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.

 

Beli bubrezi su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulurni kontekst, Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.

 

Autorka  ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drama apsurda koja je značajna u sagledavanju repertoara Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

 

Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozorištu, nakon što je diplomirala sa Joneskovim komadom Ćelava Pevačica na sceni Petar Kralj.

 

Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni  u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedeni na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik. Dosad su izvedene njene drame:  J.A.T.O,  Radio Kundera, To Fuck Because We Want To, Tragična Smrt Ekonomskog Analitičara, Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak tvorničkog postrojenja, Moby Play, Bijeli bubrezi, Naš odgoj, Uputstva za razumijevanje jednoplodnih biljaka.

 

 

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!