ticketline

POMORANDŽINA KORA

16.06.2019 20:30h

Maja Pelević
POMORANDŽINA KORA

Režija: GORAN MARKOVIĆ

Scenograf: NEBOJŠA VESELINOVIĆ
Kostimograf: BORIS ČAKŠIRAN
Asistent kostimografa: ANA ILINČIĆ
Kompozitor I autor songova: KATARINA ŽUTIĆ
Muzički producent: PETAR RUDIĆ
Koautor teksta za Fudbalerski rep: DRAGAN ANASTASIJEVIĆ
Scenski pokret: DALIJA AĆIN


IGRAJU:

POMORANDŽA – JELENA ILIĆ
PROBLEMATIČNA – KATARINA ŽUTIĆ
ZRELA – JELENA JOVIČIĆ / ALEKSANDRA JANKOVIĆ
ON – SRĐAN TIMAROV

“ŠTA SVE BIVA KAD SE SMISAO ŽIVOTA SVEDE NA UKLANJANJE „POMORANDŽINE KORE“ ILI CELULITA I UDAJU!”
BLIC

POMORANDŽINA KORA je drama o preispitivanju ženskog identiteta u društvu koje na razne načine, najviše kroz medije, pokušava da formira ponašanje i izgled današnje žene. Sa jedne strane, prati priču o medijskom pritisku, a sa druge – intimnu ispovest žene koja nastoji da se uklopi u ulogu koja se od nje očekuje i u čemu ne uspeva.

“HTELI MI TO ILI NE, BILBORDI I REKLAME KREIRAJU ŽENSKI IDENTITET. NAJBITNIJE JE DA IMAMO SVEST O TOM NEIZBEŽNOM UTICAJU.”
Maja Pelević

Maja Pelević je dobitnica nagrada „Borislav Mihajlović Mihiz“, „Slobodan Selenić“ i Sterijine nagrade za najbolji tekst savremene drame na Sterijinom pozorju 2010. godine.

“PRVI PUT SAM NAIŠAO NA DRAMU, KOJA U CENTRU IMA AMBICIJU GLAVNE JUNAKINJE DA ODBACI SVOJ IDENTITET. DA NE BUDE ONO ŠTO JESTE I DA IZVRŠI NEKU VRSTU FILOZOFSKOG SAMOUBISTVA.”
Goran Marković

Predstava POMORANDŽINA KORA ODIGRANA JE VIŠE OD 200 PUTA!

KRITIKA:

Dakle dobili smo jednu priču o našim očekivanjima od života, dobili smo predstavu o nemoći da se suočimo sa svojim izgledom, dobili smo priču o samozavaranjima, dobili smo priču o savremenim zvezdama iz polusveta, dobili smo priču o devojačkim snovima koji se stropšoštavaju na lestvici vrednosti u igri kompromisa zvanoj preživljavanje i dobili smo istinsku savremenu Mir-Jam u potpuno kritičkom izdanju i potpuno autentinčnom žanru koji je potpuno otvorio gumce i omogućio veoma – vepoma složenu i široku komunikaciju sa publikom. To je bila, u režiji Gorana Markovića, predstava o našem savremenom trenutku života sa svim protivrečnostima koje nas opsedaju i uništavaju. Tako smo – dok smo slušali teks o modnim detaljima koji treba da se imaju ako se želi osvojiti fudbaler i naterati ga da vas oženi – pratili smo priču o ukusu i moralu, o moći prihvatanja novih izazova u ključu postizanja višeg mesta u društvenoj hijerarhiji…i tako dalje i tako dalje. Na izjavama koje se bave banalnim i sasvim proznim istinama svakodnevice, sa scene su dopirale kompleksne zavrnutee i uvrnute, poptpuno dramski i pozorišno, začudne iskre poezije i saznanja o izgiubljenoj generaciji, o izgubljenim generacijama koje promiču u svojoj zaludjenosti ali i ostavljenosti na cedilu od prethodnih generacija…imamo slike manipulacije i zloupotrebe koje niču na tekstu o pomodarskim izazovima uspeha u održavanju lepote tela bez duha…Zapravo – duh umetnosti, kritičko ushićenje stvaranja i igre pozorišta, trijumfovali su u ovoj značajnoj i isitinitoj predstavi koja sve oko sebe obasjava toplinom jednog ljudski bogatog stvaraoca koji ima razumevanja za sve što živi i kreće se i u svenmu nalazi potvrdu topline i životnosti. Tako su glumci – zapravo glumice Jelena Ilić, Katarina Žutić i Jelena Jovičić, kao i glumac Srdjan Timarov, našli mmnogo i mnogo veoma inspirativnih igara da nas spontano i lako vode kroz ovaj nežni kritički kabare koji se izliva iz ruku Gorana Markovića i mene podseća na onaj podržavajući i kritički duh Duška Radovića, kojim nas je on obasipao u godinama svoje zrelosti dok se javljao sa talasa Studija B. Ta toplina i kritičnost istovremeno je taj novi podžanr kabarea nastalog na odlično i sveže protumačenom tekstu Maje Pelević. Čestitam!

Goran Cvetković, Radio Beograd 2 – utorak 2. maj 2006.

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

 

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!