AMSTERDAM

AMSTERDAM

 

M. Arad Jasur

 

Rediteljka:
Iva Milošević

 

 

Prevod: Dušica Stojanović Čvorić
Dramaturg: Dimitrije Kokanov
Lektorka: Ljiljana Mrkić Popović
Scenograf: Gorčin Stojanović
Kostimografkinja: Marija Marković Milojev
Kompozitor: Vladimir Pejković
Organizatorka: Jelena Fatić
Asistentkinja organizatorke: Teodora Barać
Inspicijent: Milenko Adamov
Suflerka: Teodora Barać

 

 

Igraju:
Dragana Đukić
Ana Mandić
Dejan Dedić
Marko Grabež
Muzičar – Vladimir Pejković


Ovo će biti prvo izvođenje komada Amsterdam na srpsko-hrvatskom govornom području, dakle ne samo u zemlji već i u regionu, kao i prvo izvođenje nekog teksta renomirane izraelske autorke Maje Jasur Arad na ovim prostorima.
Za komad Amsterdam autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst Theatertreffen’s Stückemarkt prize u Berlinu 2018. godine. Komad je imao premijeru u Engleskoj u Orange Tree Teheatre u Londonu 2019. godine.

 

Maja Arad Jasur (Maya Arad Yasur) je izraelska dramska spisateljica čija su dela producirana i izvođena širomsveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

 

U centru zbivanja je glavna junakinja, izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. Autorka komada sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.

 

Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma.

 

Predstava je realizovana uz podršku ambasade Izraela.

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!