KAZANOVA PROTIV DON ŽUANA

Miodrag Ilić

humornog naboja u režiji Predraga Ejdusa – tumača glavne uloge


Zajednički scenski projekat Predraga Ejdusa, poznatog dramskog umetnika, ovog puta u ulozi reditelja i tumača glavne uloge, i Miodraga Ilića, iskusnog dramskog pisca, baziran je na Ilićevoj drami „KAZANOVA PROTIV DON ŽUANA“. Drama je žanrovski označena kao „setna komedija“, s obzirom da je reč o Erosu kao prolaznom pokretaču ljudskih podviga, ali i mnogih iskušenja i ludosti u koje Eros uvlači ljude bez obzira na godine starosti. Komad sa tri lica, zanimljivog i zabavnog zapleta, dinamičnog scenskog zbivanja i lucidno vođenog dijaloga, zapravo je prikaz kraja života legendarnog avanturiste i kosmopolite osamnaestog stoleća – Đakoma Đirolama Kazanove, jednog od najobrazovanijih ljudi svog doba – sveštenika, muzičara, vojnika, špijuna, diplomate, kockara i nadasve nenadmašnog ljubavnika.

Don Žuan je – kao mitska ličnost, proizišla iz narodne mašte i poezije - uvek mlad i lep, ali opak i opasan po ženski rod. On se ne menja vekovima, živeći u književnim delima, operama i na slikarskim platnima. Njih dvojica se u Ilićevom komadu sukobljavaju oko mlade, telesnim dražima obdarene, erotizirajuće lepotice Gizele, nećake grofa Valdštajna.

 

Tri sezone, počevši od 26. januara 2016. kada je premijerno izvedena, predstava Kazanova protiv Don Žuana, nastala kao jedinstveno i jedino rediteljsko delo glumačkog velikana Predraga Ejdusa, punila je salu Madlenianuma i radovala srca pozorišnih sladokusaca. Velikom umetniku u čast gospođa Madlena Zepter poželela je da njegovo rediteljsko delo nastavi da živi na daskama, sada kad je svojim odlaskom Predrag Ejdus izašao iz svojih uloga, pa i iz uloge Kazanove u kojoj je bio briljantan. Bogatstvo i sočnost tog njegovog glumačkog ostvarenja ostaće u sećanjima svih koji su imali sreću da gledaju predstavu u njegovom izvođenju. A zahvaljujući piscu drame, Miodragu Iliću, koji je rukovodio obnovom režije, novi glumački tim: Tihomir Stanić, kao Kazanova, Stevan Piale, kao Don Žuan, i Ivona Kustudić, kao Gizela (koja je u poslednjoj sezoni već igrala uz svog profesora Ejdusa ovu ulogu), vratiće ovu predstavu – mezimicu publike –  na scenu Madlenianuma. Ova „setna komedija“ u kojoj se bajkovito susreću dva najveća zavodnika u istoriji udvaranja našla se i u Antologiji savremene srpske drame, urednika Radomira Putnika koja se nedavno pojavila u izdanju Zepter Book World-a.

 

Igraju:

Tihomir Stanić
Stevan Piale
Andrijana Oliverić / Ivona Kustudić

 

 NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!