HEROJ NACIJE

PREDSTAVA JE POSVEĆENA GLUMCU DRAGOSLAVU SAVIĆU SAFI (1960 – 2021)


Režija: Spasoje Ž. Milovanović
Scenograf i kostimograf: Milica Bajić Đurov
Кompozitor: Кatarina Šandorov
Asistent scenografa i kostimografa: Кatarina Pavlović
Lektor: Nataša Ilić
Organizator: Snažana Jović

 

Igraju:
Budimir Životić – Dragan Boža Marjanović, k. g.
Desanka – Snežana Petrović
Ljupče – Uroš Milojević, k. g.
Novinarka – Jovana Golubović, k. g.
Pogrebnik – Dragiša Veljković

 

Inspicijent: Slobodan Ilić
Dizajn tona: Dobrila Marjanović
Dizajn svetla: David Jovanović
Sufler: Tamara Milosavljević

 

Dečko iz pogrebnog – Marko Đorđević/Dragan Nikolić
Кamerman/Aleksa Simonović – Slaviša Filipović

 

Putnici u autobusu:
Miodrag Đorđević, Snežana Jović, Кatarina Pavlović, Ivana Stojanović, Aleksandar Marinković, Nelica Stankov, David Jovanović, Dušica Mladenović, Bogoljub Đorđević, Srđan Кitanović, Lidija Milosavljević, Pavle Rajić, Marin Rajić, Stanislava Petrović, Tamara Milosavljević i Dragana Petrović.

 

REČ AUTORA

Vremenom, Heroj nacije, pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. Proces je obično obrnut, te se pisci posle nekog vremena nakon praizvedbe komada čak i zastide zastarelosti dela u odnosu na vreme kada je pisan. U ,,niškom slučaju” stvari su dovedene do ekstrema. Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe, koji je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš.
Ta tužna vest je dala neizbrisiv pečat predstavi koju ćete pogledati. Autorski tim i glumački ansambl su odlučili da nastave sa radom i izađu sa premijerom upravo da bi demantovali vest da nas je naš Safa zaista napustio. On je tu, sa nama, na sceni. Dokle je predstave, biće i njega.
To je naša verzija u koju jedino verujemo. Imamo prava da verujemo da je pozorišna iluzija naša realnost, a život – zapravo surogat na koji ne želimo da pristanemo.
Zahvaljujem upravi NP Niš i sjajnom glumačkom ansamblu, koji je našao snage da na zaista veličanstven način zaokruži rad na ovoj predstavi.

Ivan Lalić
U Beogradu, maja 2021.

 

 

REDITELJSКO ČITANJE HEROJA NACIJE
Spasoje Ž. Milovanović

Heroj nacije se bavi degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca. Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu. S druge strane, iako se bavi propitivanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu realniji od realnosti, daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove realnosti koja uvlači i ogoljava publiku u znatiželji za ukidanjem granice javnog i privatnog.
Naša predstava upravo insistira na gledaocu. Ona ne prikazuje stvarnost varljivih odraza, ne nudi nikakve odraze, već polazeći od vlastite i društveno-stvarnosne materijalnosti, dozvoljava da se one sagledaju u jednom istom kretanju. Tako se propitivanjem funkcije pozorišta postavlja pitanje: da li je pametno to što je publika rekla?

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

 

 

 

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!