DA KRENEMO ISPOČETKA

Erik-Emanuel Šmit

DA KRENEMO ISPOČETKA

 

 

U drami DA KRENEMO ISPOČETKA jedan čovek, lekar Nobelovac, susreće sebe samog iz vremena kad je bio četrdeset godina mlađi. U mešanju i sjedinjavanju dva vremena događa se čitav buket duhovitih, nesvakidašnjih i dirljivih situacija koje je izrodio vanserijski spisateljki talenat Erika Emanuela Šmita. Stvaraoci predstave DA KRENEMO ISPOČETKA su pored Andree Ade Lazić, dramaturg Dragana Bošković, scenograf Nikola Nikolić, kostimograf Jelena Stokuća, kompozitor Andrija Pavlović, Ivica Klemenc kao sradnik za scenski pokret, Milica Janketić sradnik za scenski govor, a Srđan Jovanović za dizajn svetla. U glumačkoj ekipi predstave su u glavnim ulogama dva džentlmena Slavko Štimac i Ljubomir Bulajić, a uz njih i pet dama: Branka Petrić, Tamara Aleksić, Lana Karaklajić, Nađa Jakovljević i Natalija Vlahović.

 

U ovom komadu glavni junak, Aleksandar, vraća se četrdeset godina u prošlost. To je jedan isti čovek, onaj mlad, i ovaj stariji, vremenski skokovi nisu primarni. Vreme ne postoji, ono je relativno, naša je lična projekcija. “Za ljudsku dušu je važno uvek ostati mlad”, kaže rediteljka predstave i dodaje: “u režiji obožavam da se poigravam „magijskim realizmom“, jer smatram da ono što čovek vidi okom nije jedina realnost koja nas okružuje. U drami Da krenemo ispočetka me je jako privuklo pitanje koje nas, verujem, sve muči, a to je - da imamo šansu da vratimo vreme, da li bismo nešto drugačije uradili u životu, i da li bi nas to odvelo do drugačijeg ishoda, ili je struktura naše ličnosti već odredila put kojim idemo?”

 

Od kad pozorišta, kao i celokupno društvo, žive u tzv novoj normalnosti nastaloj usled pandemije korona virusa, komad DA KRENEMO ISPOČETKA je prvo dramsko delo koje se priprema u Madlenianumu. Gospođa Madlena Zepter je na poseban način vezana za francusku kulturu. Ona je za doprinos širenju francuske umetnosti odlukom Ministarstva kulture Francuske odlikovana Ordenom viteškog reda za umetnost i književnost. U mnoštvu njenih brojnih humanističkih i mecenarskih angažmana ističe se Evropska književna nagrada koju je gospođa Madlena Zepter ustanovila u Parizu 2003. godine. Uzevši u obzir njenu posvećenost francuskom književnom stvaralaštvu, ne čudi što je ona, u ovom osetljivom trenutku za celu planetu, odabrala upravo Šmitovu nežnu magičnu komediju DA KRENEMO ISPOČETKA za publiku svog teatra. To je delo koje odiše nadom i optimizom, delo koje govori o višeslojnosti života, ukazuje na bitnost nevidljivog i nematerijalnog i podržava veru u čuda.

 

Projekat DA KRENEMO ISPOČETKA prepoznat jeod strane stručne konkursne komisije kao delo sa odličnim potencijalom i dobio je podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

 

Prevod Dr Nikola Bjelić
Režija Andrea Ada Lazić
Dramaturg Dragana Bošković
Scenograf Nikola Nikolić
Kostimograf Jelena Stokuća
Kompozitor Andrija Pavlović
Scenski pokret Ivica Klemenc
Dizajner svetla Srđan Jovanović
Lektor Milica Janketić
Asistent kostimografa Margareta Marinković

 

Lica:

 

Aleksandar.......Slavko Štimac
Saša.................Ljubomir Bulajić
Baka Lu............Branka Petrić
Beti..................Lana Karaklajić
Kasandra.........Tamara Aleksić
Mlada Mojra.....Nadežda Jakovljević
Odrasla Mojra..Natalija Vlahović

 

Inspicijent: Goran Mladenović
Sufler:Rastko Vujisić
Organizator: Vlastimir Repić,
Majstor pozornice: Milan Ćirić
Realizacija zvuka: Dušan Arskin
Realizacija svetla: Vladimir Krunić
Šminka i frizura: Mirjana Rakić,
Garderoba: Tanja Vuksanović i Miladin Pavićević
Radionička realizacija opreme: Free line studio

 

 

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!