OPASNA LJUBAVNA IGRA

Tekst: Branislav Nušić
Režija: Velimir Mitrović

Uloge: Branko Đurić,Radovan Miljanić, Milan Caci Mihailović, Miljan Prljeta, Vasilija Kokotović, Iskra Brajović

PRVO IZVOĐENjE "OPASNE IGRE" BRANISLAVA NUŠIĆA

Prvo izvođenje, "praizvedba" jednog pozorišnog komada na sceni uvek je praznik za teatar, izazov za reditelja i glumce. Nemogućnost poređenja,ugledanja ili otklona od predhodnih ostvarenja, stvara onu prijatnu strepnju pred premijeru nikad izvođenog dela. Kada je to još delo našeg najvećeg komediografa Branislava Nušića, odgovornost se višestruko povećava. Pogotovo što je on "Opasnu igru" napisao pre 85 godina!

Kada se sve ove činjenice spoje dobijaju se ozbiljni zadaci koji se postavljaju pred aktere. Veliki vremenski raspon od nastanka do naše premijere, velike istorijske i društvene promene, iziskivale su vrlo pažljiv pristup dramskom materijalu. Okolnost nastanka, mentalitet i ukus publike se menjao, pa su predpostavke prijema današnjeg gledališta bile glavno polazište kod pripreme teksta za izvođenje. Adaptacijom se vodilo računa da se postigne konciznost primerena savremenom životu, da se likovi približe današnjim shvatanjima i izoštre komički elementi kojima je Nušić uvek suvereno vladao. Sve se ovo postiglo bez ikakvih dopisivanja teksta, već je iskorišćena opširnost dela da bi se požljivim kraćenjem dobila dinamika i podvukli elementi komada koji su atraktivni današnjem pozorištu. Teza na kojoj je zasnovan zaplet "Opasne igre" obojena je humornim elementima, pa je postala moguća i dala osnov za razvijanje igre u zanimljivom komičnom maniru.

Rad na ovoj predstavi ekipi okupljenoj oko nje predstvaljao je istinsko stvaralačko zadovoljstvo. Kako je samo takva atmosfera garant uspešnosti predstave, odluka Pozorišta "Slavija" da 150 godina od rođenja Branislava Nušića obeleži i praizvođenjem njegove "Opasne igre", predstavlja pravi potez! Velika je čast da na ovakav način učinimo omaž našem velikanu.

Velimir Mitrović


Komad “Opasnu igru” Nušić je namenio francuskim gledaocima. U “Opasnoj igri” radnja se odigrava u Francuskoj i sve ličnosti koje se okupljaju u jednoj vili 20 kilometara udaljenoj od grada su Francuzi. Obuzet frojdizmom, Nušić u “Opasnoj igri” invertuje Frojdovo učenje: protagonist komedije, dr Hipolit Monel, umesto da otkrije potisnuto osećanje ljubavi i da ga stimuliše ne bi li osobu doveo u normalne životne tokove, čini obratno. Težeći da uguši svaki ljubavni instinct (nagon) dr Monel bavi se problemom potiskivanja ljubavnih osećanja i svoj metod naziva “psihotehnikom”. Okupljenim kolegama i prijateljima- tu su još jedan lekar, profesor univerziteta, njegov asistent, zatim jedan slikar i njegov prijatelj, velegradski bonvivan- predstavlja mladu Nanetu, koja je objekt njegovog eksperimenta, kao uspeh svoga “izuma”. Međutim, kako će uspeh eksperimenta na kraju iszostati zbog pojave mladog bonvivana, koji je osvojio Nanentu, komedija dokazuje tezu kako se protiv prirode, pa tako ni ljubavi- ne može. Ne bez razloga smatra se da je Nušić izmislio dr Monela da bi obradio i svoj intimni susret sa starenjem.

Dr Raško Jovanović

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

 

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!