STRAH OD LEPTIRA

Tekst: Galina Maksimović

 

Režija: Isidora Goncić

 

 

Igraju:
Dušan Kaličanin
Zoran Pajić

 

 

 

SVAKA SLOBODA IMA SVOJU CENU

Ovo je predstava o slobodi do koje se jedino može doći kroz borbu. Borbom sa spoljašnjim svetom i borbom unutar nas samih. Borbom za bolji svet. Ovo je predstava o slobodi koja je jedini smisao života i do koje se dolazi ljubavlju.

Na koji način borba za novo, drugačije društvo, za slobodu u političkom smislu i borba za drugačije seksualno opredeljenje, za slobodu ljubavi može spojiti dva bića? Dva muškarca? U zatvorenom, rigidnom sistemu koji odbacuje mogućnost svake promene, sama ideja nečeg novog, do tada nepoznatog, otvaranja novih mogućnosti izaziva strah, otpor, mržnju i nasilje.

Simblično i stvarno zatvoreni u četiri zatvorska zida, dva zatvorenika Nikola i Vjeran pokušavaju da glasnim sanjanjem, pričanjem priča i prepričavanjem filmskih zapleta pobegnu makar u mašti iz surove sive stvarnosti.

Ali, najgori je onaj zatvor koji sami sebi stvorimo.

Približavajući se (oni kao da predstavljaju dva pola iste ličnosti, s jedne strane racionalnu borbu za novo, bolje društvo i sa druge, iracionalnu – za ljubav izvan zadatih okvira), njih dvojica dostižu nivo slobode spajajući se u sopstvenoj, obostranoj ljubavi.

U tom procesu oni se suočavaju sa samima sobom i svojim pogledima na svet i doživljavaju transformacije.

Kao leptiri, svako na svoj način, doživljavaju potpunu metamorfozu. Menjajući sebe, pokušavaju da promene svet tananim zamahom svojih krila i dostignu slobodu.

Leptir predstavlja preporod i prelazak u veličanstveni novi život. Svojom krhkošću leptir, takođe predstavlja i hrabrost, koja je potrebna da se izvrše promene neophodne u procesu ličnog i duhovnog rasta.

Ova promena od ružnog i ovozemaljskog do prekrasnog i božanskog predstavlja transformaciju koja je moguća kod svakog živog bića. Sve ono skirveno što čini jedno biće, njegovu unutrašnju snagu i volju zatvoreno je u čauru, a leptir koji se rađa iz čaure je uskrsnuće i buđenje iz telesnosti.

Zato je leptir simbol slobode i besmrtnosti duše, promene i nade.

 NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

 

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!