OKRUŽENJE - KOMPANIJA MAGI MAREN

 

 

koncept, dizajn: Maguy Marin
dizajn muzike: Denis Mariotte
dizajn svetla: Alexandre Béneteaud
dizajn zvuka: Loic Goubet
dizajn scene: Michel Rousseau
dizajn kostima: Cathy Ray, with Chantal Cloupet & Aurora Van Dorsselaer

trajanje: 70’
premijera: Le Toboggan, Décines, 2004 & 2021

koprodukcija: Centre Chorégraphique National de Rillieux-la-Pape/ Compagnie Maguy Marin, Le Théâtre de la ville (Paris), Le Toboggan de Décines , La Maison de la danse de Lyon, Teatro Rivoli do Porto

The Company Maguy Marin is supported by Ministry of Culture and Communication (General direction for artistic creation, Dance Delegation). The Company is subsidized by City of Lyon, Region Auvergne- Rhône-Alpes, and supported by the French Institute for the international projects.

 

U ovom trenutku smo ovde. Popisujemo ono što je moguće. Poigravamo se mogućim, a ne postižemo isto. Idemo do iscrpljenja mogućnosti. Iscrpljenje kojim se odriče svaki redosled prioriteta i bilo kakva organizacija smisla ili značenja. Ne preferiramo jedno u odnosu na drugo. Ne ostvarujemo ništa više, iako nastavljamo da nižemo dostignuća. Baš zato što ne prestajemo da imamo želju za životom, a ne samo rođenjem, za eksperimentisanjem, a ne samo posmatranjem, mi izdvajamo sami sebe iz složenosti. Tako da složenost postaje višestrukost. Tako da svet više nije složen, već višestruk – mnoštvo. Višestrukost koja se sastoji od iscrpljenja onoga što je moguće. Daje ritam. Višestrukost ispunjena neprekidnim pokretima, sa ubrzavanjem, sa otpuštanjem. Konstantne alteracije koje nam pružaju radost nepredvidivog. Radost pružanja potencijala za akciju. Radost ostvarenja naših transformativnih sposobnosti. Nismo stvoreni jednom i zauvek. Ne znamo šta život – ili telo – može da uradi ili bude? Ne znamo koja držanja ili položaji će se širiti iz naših interferencija (spoljašnjih i unutrašnjih)? Položaji, držanja, slučajnosti, disonance, koraci i putevi, pristupi, iscrpne pozicije koje se protežu u različitim pravcima, Previše mogućnosti uz sve više i više ograničenja za brigu o onome što se i dalje događa. Stvoriti mogućnost dok traje realizacija. Isrcpiti potencijale motiva kompozicijom, dekompozicijom i rekompozicijom varijacija, sukcesija i jukstapozicija, u kontinuiranom toku: fuga i kanon. Prostori formirani i reformirani, izgrađeni i dekonstuisani, između sebe. Fragmentacije i moguće kombinacije bez predmeta. Naseljeni, proputovani prostori. Nestabilna konstrukcija, u kojoj se singularnost sa kojom se susrećemo proteže. Konstrukcija korak po korak. Konstrukcija od centra svih stvari. Uhvativši trag krhkosti (ako može). Ponovo navodeći neophodnost obraćanja drugima, privlačnost neodređenosti. “Drugi“ kao “mogući svetovi“ u kojima pokreti i predmeti čine zauvek promenljivu stvarnost. Drugi koji nemaju drugu stvarnost osim one koju im pruža njihov glas u njihovom mogućem svetu, i koji su u sebi “priče“ i “istorije“.
Maguy Marin

 

Jedna od najistaknutijih figura novog francuskog talasa, igračica, koreograf, direktorka trupe, Magi Maren je rođena u Tuluzu, 1951. godine. Nakon završene baletske škole u svom rodnom gradu, dobija prvi angažman u Baletu Opere u Strazburu. Ubrzo odlazi u Brisel, kako bi studije nastavila u Bežarovoj školi, a zatim otpočela karijeru igračice u njegovoj kompaniji Balet XX veka, 1974. godine. Malo kasnije, u istoj trupi, oprobaće se i kao koreograf. Prvu nagradu na Koreografskom takmičenju u Banjoleu dobija 1978. godine. Iste godine, osniva svoju trupu koja će 1984. godine promeniti ime u Kompanija Magi Maren. Od 1991. do 1993. godine, bila je stalni koreograf Baleta Opere u Lionu. Pored nezaboravnih postavki za svoju kompaniju, Magi Maren je često kreirala za Balet Opere u Parizu i Holandski nacionalni balet. Spisak njenih radova uključuje brojne naslove koji su imali fantastičan uspeh u Francuskoj, ali i u celom svetu.

 

Jedna od najjačih i najimpresivnih predstava ove decenije
© Libération

Remek delo !
© Le Nouvel Obs

 

 

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!