TICA

Prema romanu „Birdy” Vilijema Vortona

Prevod: BRANISLAVA JURAŠIN

Režija: MIŠKO MILOJEVIĆ
Premijera: 07.10.2020.
Scena „Aleksandar Popović”


LICA:

AL KOLUMBATO    VUKAŠIN JOVANOVIĆ
mladić od sedamnaest godina     

TICA    STOJŠA OLjAČIĆ
mladić od šesnaest godina   

AL KOLUMBATO    NEMANjA STAMATOVIĆ
narednik, dvadeset dve godine

TICA    ALEKSANDAR KECMAN
vojnik, dvadeset jednu godinu     

DR VAJS    ŽELjKO MAKSIMOVIĆ
vojni lekar, major, pedeset godina         

RENALDI    DRAGAN SEKULIĆ
na odsluženju vojnog roka
bez nošenja oružja , dvadeset pet godina       



VILIJEM VORTON (1925-2008) je književni pseudonim američkog pisca i slikara Vilijema Alberta Di Ema. Rođen je u Filadelfiji, učestvovao u Drugom svetskom ratu u kome je teško ranjen. U memoarima objavljenim devedesetih godina , razmatra svoju ulogu pri ubijanju nemačkih zarobljenika – ” Rat je za mene, iako na kratko, bio trauma koja je duboko potresla moju dušu. Bio sam uplašen, bedan i izgubio sam poverenje u ljudska bića, pogotovu u sebe samog”. Posle rata diplomirao je istoriju umetnosti , a doktorirao psihologiju na Kalifornijskom univerzitetu i zatim se bavi profesurom.

Svoj prvi roman “Birdy”objavio je 1978.godine kada je već imao 53 godine, a zatim je sledilo još 8 romana kao i memoarska literatura. “Birdy”, u kome se mogu prepoznati i autobiografski motivi vezani za postratnu traumu,  je izvanredno prihvaćen i kod čitalaca i kod kritike, tako da je Vortonu dodeljena Nacionalna književna nagrada u kategoriji Prvi roman. Svetsku popularnost je ovo Vortonovo delo doživelo u velikoj meri zahvaljujući filmskoj ekranizaciji iz 1984.godine u režiji Alena Parkera, sa Metju Modinom i Nikolasom Kejdžom u glavnim ulogama. Film je bio jedan od “kultnih” filmova osamdesetih godina a i osvojio je veliku nagradu žirija na filmskom festivalu u Kanu.

Zanimljivo je spomenuti da je neobično veliku popularnost Vilijem Vorton stekao u Poljskoj u kojoj je gostovao više puta, a čak su i neka njegova dela objavljena samo u toj zemlji na poljskom jeziku.



NAOMI VOLAS  (1960.), američka dramska spisateljica stalno nastanjena u Velikoj Britaniji, je jedna  od originalnijih i provokativnijih pojava u savremenom pozorištu. Njeni poetski, erotsko nabijeni i političko angažovani komadi viđeni su, kako u pozorištima na londonskom Vest Endu, Off-Brodveju i Francuskoj Komediji, tako i u mnogim regionalnim, provincijskim i studentskim pozorištima širom sveta.

Predavala je englesku literaturu i dramu na Jejlu, ali i na brojnim drugim univerzitetima u SAD, kao i u Kairu i Amsterdamu. Veoma je aktivna u SAD ali i po celom svetu kao istrajni borac za ljudska prava.

Napisala je 16 drama, 3 filmska scenarija i brojne eseje. Dramu“Birdy” koja je adaptacija poznatog romana Vilijema Vortona, napisala je 1997.godine kada je i izvedena na londonskom Vest Endu


NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na prodajnom mestu Stadion shopping center, ul. Zaplanjska 32 Beograd-Voždovac.

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!