UJEŽ

Tekst: Branislav Nušić
Režija: Ivan Bekjarev

Uloge: Ivan Bekjarev,Lepomir Ivković,Vesna Stanković, Dobrila Ilić, Iva Štrljić, Vesna Paštrović,Miljan Prljeta,Jelisaveta Karadžić

Nušić:

„Komediji nije zadaća da precizno, fotografski prikaže nosioce ljudskih slabosti onakve kakvi su, već na protiv, da njihove slabosti jače osvetli, da pojača i podvuče crte njihove fizionomije, da svoje junake stavi pod konveksno ogledalo u kome će se videti njihova izobličena figura. Samo na taj način može komedija i satira postići krajnji svoj cilj, izobličenje ljudskih slabosti...“

Ovo je Nušić napisao povodom „UJEŽ-A“ pre skoro 80 godina, tačnije 04.09.1935. godine, kad je premijerno izvođen „UJEŽ“ u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Od onda pa do danas, ova komedija se retko igra, a još ređe ističe kao reprezentativni Nušićev komad. Naravno, i ja mislim da Nušić ima boljih komedija od „UJEŽ-a“, ali isto tako sam uveren da „UJEŽ“ može biti itekako smešan, ali i ono što je bitnije, aktuelan.

Raspad porodice zbog roditeljske preokupiranosti što poslom, što drugim interesovanjima, a pre svega večita težnja žena za emancipacijom, kao i želja da u svemu pariraju muškarcima, čak i tamo gde je to fizički nemoguće, a sve pod velom grčevite borbe za ravnopravnost po svaku cenu, što je tema ovog Komada, čini mi se da je danas još aktuelnije u odnosu na vreme kad je komad napisan.

 

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na prodajom mestu Stadion shopping center, ul. Zaplanjska 32 Beograd-Voždovac. 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!