SVETLOSTI POZORNICE

20.10.2023.19:30h
Madlenianum Velika Scena

Svetlosti pozornice je predstava zamišljena kao pozorište u pozorištu, odnosno predstava u predstavi i kao generalna proba pred premijerno prikazivanje, a muzičke numere prikazuju najlepše arije, duete, muzička intermeca i songove koji su izvođeni na našoj sceni od nastanka ove Kuće. Kroz rafinirane tekstove i dijaloge, prikazuje se i mali osvrt na istorijat Madlenianuma, a sve to prikazano kroz muzička  ostvarenja umetnika koji su i inače nosioci muzičkog repertoara pozorišta – Branislava Podrumac, Mina Gligorić, Vasa Stajkić i Dušan Svilar, uz vrhunsku saradnju gudačkog kvarteta Habanera i pijanista Milivoja Veljića i Dragane Anđelić Bunjac.

Premijera ove koncertne predstave održana je u februaru 2021. godine u skoro pa nemogućim uslovima rada. Ali, uz saradnju sa rediteljem koncerta Robertom Boškovićem i dramaturgom Igorom Weidlichom, napravili smo koncertnu predstavu za koju su i publika i mediji i stručna kritika bili nepodeljeni – da je ovo veče za uživanje, pamćenje i razonodu i da ovakav program mora pronaći mesto na redovnom repertoaru Madlenianuma.

Branislava Podrumac, sopran, višestruko je nadarena umetnica velike moći transformacije koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, mjuzikl, pa čak i dramskim ulogama. Diplomirala je solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Radmile Smiljanić. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima. Na operskoj sceni je debitovala 2003. godine kao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu naslovnom ulogom u Pučinijevoj Sestri Anđeliki. Široj javnosti postala je poznata nakon tumačenja glavne uloge (Ja) u hit mjuziklu Rebeka Silvestera Levaja, za koju je dobila nagradu UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini. Ovom ulogom započela je uspešnu saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde tumači uloge Metela u opereti Pariski život, Hane u opereti Vesela udovica, Nede u operi Pajaci, Eponine u mjuziklu Jadnici, Franci u opereti Bečka krv, Papagene u verziji Čarobne frule za decu, Ore u operi Suton Stevana Hristića, kao i dramsku ulogu Vide u predstavi Male tajne u režiji Gorana Markovića. Poznata je i po koncertnim izvođenjima. Posebno mesto u njenoj karijeri prestavljaju negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike. Članica je nekoliko ansambala sa kojima redovno nastupa na koncertima, festivalima i prigodnim kulturnim manifestacijama od kojih se izdvajaju: Libercuatro specializovan za izvođenje tango muzike, kao i Trio Casablanca i No Boundaries duo sa repertoarom filmske i popularne klasične muzike. Branislava je poznata po edukativnom radu u programima Beogradske filharmonije (koncertna svita Hari Poter i čarobnjakov kamen 2006, 2016 i 2018) i Opere i teatra Madlenianum (Čarobna frula za decu 2013). Takođe je bila glavni protagonista dokumentarno–igranog filma Gorana Paskaljevića Beograd: Otići ili ostati (2002) u produkciji nemačko–francuske televizije Arte, i glavni protagonista dokumentarnih TV filmova: Od Boga dar (1997) i Boja duše (2019) autora Vladimira Perovića. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije sa statusom samostalnog umetnika.

Mina Gligorić, sopran, je osnovne i master studije solo pevanja završila u klasi prof. Katarine Jovanović na FMU u Beogradu. Proglašena je za najboljeg studenta u 2014/2015. godini. Dobitnik je brojnih nagrada, a ističe se nagrada za najboljeg mladog izvođača u 2019.godini, koju dodeljuje revija “Muzika klasika”. Usavršavala se sa istaknutim imenima među kojima su Olga Makarina iz Metropoliten opere, Dejvid Gaulend iz Rojal opere, Vladimir Redkin iz Baljšoj teatra, Marjana Lipovšek i drugi. Interpretirala je više od 9 solističkih uloga za godinu dana, među kojima se izdvaja uloga Koštane u istoimenoj operi Petra Konjovića, koju je premijerno izvela na sceni Narodnog pozorišta posle 60 godina od poslednjeg izvođenja. U pozorištu Madlenianum debitovala je kao Pamina u Čarobnoj fruli, Kozet u Jadnicima i Valensijen u Veseloj udovici, a u ovoj sezoni i kao Hana Glavari u prethodno spomenutoj opereti i Fantin u Jadnicima, i kao Ketrin Hajat u brodvejskom mjuziklu Poslednjih pet godina. Trenutno je angažovana u Pozorištu na Terazijama, kao Kristin u mjuziklu Fantom iz Opere, a debitovala je i u novom naslovu pozorišta Madlenianum, kao Gabrijel u Ofenbahovoj opereti Pariski život. U Zvezdara teatru deo je glumačke postave u predstavi Feliks. Neguje i savremeno umetničko stvaralaštvo, te je ove sezone bila i deo Rosi festa i projekta koje je organizovala SANU, izvodeći kompozicije srpskih autora. U oblasti pedagogije, bila je profesor pevanja u muzičkoj školi „Kosta Manojlović”, a sada se posvećuje i tehnici popularnog pevanja koja nije dovoljno razvijena na ovim prostorima.

Vasa Stajkić, bariton, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta. Studije počeo na Odseku za solo pevanje Akedmije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Milice Stojadinović, a nastavio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Violete Pančetović Radaković. Od 2001. godine je stalni član Opere SNP-a. U Madlenianumu je debitovao u operi Pajaci, 2011, kao i u operi Don Đovani, a veoma uspešno nastupa u operetama Vesela udovica i Pariski život. Njegov operski repertoar čine vodeće uloge u operama: Vaskrsenje, Knez Ivo od Semberije, Rigoleto, Simon Bokanegra,Travijata,Ero s onoga svijeta, Faust, Pop Ćira i pop Spira, Vladimir i Kosara, Lučija od Lamermura, Ljubavni napitak, Pozorišne zgode i nezgode, Posljednji ljetni cvijet, Kneginja čardaša, Čarobna frula, Karmina Burana, Boemi, Madam Baterflaj, Seviljski berberin, Pepeljuga, Pikova dama, Slepi miš. Dobio je nekoliko godišnjih nagrada Srpskog narodnog pozorišta: za izuzetno umetničko ostvarenje, ulogu Don Đovanija u istoimenoj operi V. A. Mocarta 2009, za skladnu i ubedljivu kreaciju uloge Simona Bokanegre u istoimenoj operi Đ. Verdija 2014 i za ulogu Kneza Ive na koncertnom izvođenju opere Knez Ivo od Semberije I. Bajića 2016, kao i nagradu „Muzika Klasika“ za 2019. godinu u kategoriji Muški izvođač godine.

Dušan Svilar, tenor, rođen je u Subotici. Diplomirao je na osnovnim i master akademskim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, ulogom Lenskog iz opere Evgenije Onjegin P.I. Čajkovskog, na smeru za solo pevanje u klasi mr Anete Ilić red. prof. U muzičko-scenskim delima nastupa u ulozi Fantoma iz Opere u istoimenom mjuziklu Endru Lojd Vebera, u Pozorištu na Terazijama, u ulozi Dejana u mjuziklu ,Crni leptir, i u ulozi Dragutina Dimitrijevića Apisa u mjuziklu Tajna Crne ruke u režiji Ljubiše Ristića, u produkciji KPGT. Nastupa kao solista sa orkestrom Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički“, Novosadskim Big Bendom, Subotičkom filharmonijom, Zrenjaninskom filharmonijom, Vojvođanskom filharmonijom, Kalinjngradskom filharmonijom i drugim orkestrima u regionu. Pozajmio je glas princu Eriku u Maloj sireni i princu u Snežani i sedam patuljaka. Učesnik je velikog broja muzičkih festivala gde je osvojio nagrade publike i žirija u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Belorusiji i u Rusiji.

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na Ticketline prodajnom mestu.

 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!