JADNICI (Les Miserables)

ALAIN BOUBLIL I CLAUDE-MICHEL SCHÖNBERG'S

LES MISÉRABLES

Prema romanu Viktora Igoa Jadnici (1862)

Premijerna obnova mjuzikla Jadnici na našoj Velikoj sceni donosi nekoliko novina. Mjuzikl se vraća na scenu najpre jer smo spremni da kao kuća odgovorimo na mnogobrojne pozive gledalaca i uporna nastojanja da predstave, ipak, bude. Iz javnosti i pozorišnih krugova, stručnih, kao i onih drugih, dobijali smo iste signale. Svi su izražavali žaljenje što kultne predstave naše kuće nema na repertoaru. Od kada je premijerno postavljena, 2007. godine, igrana je do 2011. Obnavljamo je posle sedam godina i 43 odigrane predstave, sa istim autorskim timom, ali sa velikim promenama u podeli uloga. One se odnose, s jedne strane, na sasvim nove umetnike koji će poneti velike glumačke zadatke, kao što je to Nebojša Dugalić u ulozi Žana Valžana, ali i, sa druge strane, procenivši učinke i karaktere drugih, premestili smo ih na nove uloge, kao što smo učinili sa Dejanom Lutkićem i Srđanom Timarovim očekujući da će oni upravo u novoj postavci postati najtačniji i najsugestivniji tumači određenih likova.

Vraćamo se Les Miserablima dvojice autora Boublil-a i Schönberg-a posle novog velikog uspeha koji je ostvario mjuzikl Rebeka Silsvestera Levaia i Mihaila Kuncea na našoj sceni, uvereni da nam ovaj žanr postaje blizak, ali i zbog toga što se predstave veoma razlikuju, potpuno su drugačije i u muzičkom i u dramskom smislu i verujemo da će svaka imati svoju publiku.

Agencija koja zastupa autore mjuzikla Les Miserables, donela je 2010. godine odluku za sve kuće koje od tog trenutka postavljaju predstavu, izvesne promene u njenoj partituri, kako za orkestar tako i za vokalni i glumački deo uloga čime je još više težište pomereno ka ozbiljnoj muzici, ka operskom žanru. Posmatrano i naj taj način, mjuzikl koji je veliku popularnost ostvario u čitavom svetu, poseduje izuzetno visoke umetničke kvalitete ne samo u svome žanru već u celokupnoj muzičko-scenskoj produkciji.

Režija osvedočenog majstora mjuzikla, Nebojše Braadića, koji je na našoj sceni režirao i mjuzikl Rebeku, ocenjena je od strane onih koji su predstavu videli na našoj sceni, ali i po video zapisu u svetu, kao jedna od najboljih postavki uopšte.

Jedan od najvećih romana francuske i svetske knjiuževnosti, Jadnici Viktora Igoa ne prestaju da interesuju filmske, televizijske i dramske stvaraoce, pozorišne delatnike, a od trenutka kada su napisani, 1862. godine svojevrstan su bestseler u celom svetu. Sentimentalna, romantična priča, zaogrnuta u revolucionarne, dramatične, epske i tragične dogadjaje inspirisala je autore na lirsku, ali i dramatičnu muziku koja pleni slušaoce širom sveta. Brojni likovi, izuzetno reljefno ostvareni u romanu, sa kojima se identifikuju brojne generacije svih vremena i društvenih slojeva realizmu su dodali efemernost muzike, čime je mjuzikl dobio odlike svevremenosti i višeznačnosti uz pitku, ali veoma zahtevnu muzičku potku.

Izazovan za izvođače i autorski tim, privlačan za publiku, mjuzikl Miserables , pravi hit u celom svetu od svoje prve postavke u Londonu 1985. verujemo da će oživeti sve naše potrebe za lepim, humanim, dobrim i poštenim u svetu i trenutku u kome živimo. „Dok sam čitao Jadnike, čuo sam muziku“, rekao je jedan od autora mjuzikla, Schönberg. Dok slušamo i gledamo Jadnike, oživljavamo ceo jedan svet prošlosti sa najplemenitijim porukama budućnosti koje se primaju direktno i prirodno jer zvuče melodično, privlačno i uzbudljivo.

Inscenacija i režija : Nebojša Bradić
Dirigent : Vesna Šouc-Tričković
Scenograf : Geroslav Zarić
Kostimograf : Bojana Nikitović
Dizajner svetla : Srđan Jovanović
Vođa predstave : Vesna Ćurčić-Petrović
Asistent reditelja : Tadija Miletić

LICA

Žan Valžan ................ Nebojša Dugalić
Inspektor Žaver ......... Dejan Lutkić
Fantina ...................... Katarina Gojković
Tenardije ................... Srđan Timarov
Gospođa Tenardije ... Nataša Marković
Eponina ..................... Branislava Podrumac
Marijus ...................... Ivan Bosiljčić
Kozeta ........................Dubravka Arsić
Anžorla ...................... Ljubomir Popović
Gavroš ...................... Marko Rapajić/Aleksa Stanilović
Mala Kozeta................ Katarina Tričković
Opat iz Dinja............... Zoran Leković
Mala Eponina.............. Tijana Golemović

Orkestar Opere i teatra MADLENIANUM, koncertmajstor Vesna Janssens

Ansambl:

Marko Živković, Vladimir Lalić, Boris Postovnik, Ivan Debeljak, Srđan Mladenović, Miroslav Golubović, Vladimir Bulatović, Srđan Miletić, Nebojša Đorđević, Žarko Stepanov, Nenad Milanović, Ivan Plazačić, Nataša Radovanović, Nevena Đorđević, Dragana Radovanović, Jelena Nikolić Krneta, Dragana Tasić, Milica Gajić, Milena Moravčević, Tijana Ranđelović, Maja Ristić, Milena Živadinović, Zorana Kalapiš, Zorana Stanišić

 

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na prodajom mestu Stadion shopping center, ul. Zaplanjska 32 Beograd-Voždovac. 

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!