KAZANOVA PROTIV DON ŽUANA

Miodrag Ilić

KAZANOVA PROTIV DON ŽUANA

Setna komedija misaonog i humornog naboja u režiji Predraga Ejdusa – tumača glavne uloge

Zajednički scenski projekat Predraga Ejdusa, poznatog dramskog umetnika, ovog puta u ulozi reditelja i tumača glavne uloge, i Miodraga Ilića, iskusnog dramskog pisca, baziran je na Ilićevoj drami „KAZANOVA PROTIV DON ŽUANA“. Drama je žanrovski označena kao „setna komedija“, s obzirom da je reč o Erosu kao prolaznom pokretaču ljudskih podviga, ali i mnogih iskušenja i ludosti u koje Eros uvlači ljude bez obzira na godine starosti. Komad sa tri lica, zanimljivog i zabavnog zapleta, dinamičnog scenskog zbivanja i lucidno vođenog dijaloga, zapravo je prikaz kraja života legendarnog avanturiste i kosmopolite osamnaestog stoleća – Đakoma Đirolama Kazanove, jednog od najobrazovanijih ljudi svog doba – sveštenika, muzičara, vojnika, špijuna, diplomate, kockara i nadasve nenadmašnog ljubavnika.

Don Žuan je – kao mitska ličnost, proizišla iz narodne mašte i poezije - uvek mlad i lep, ali opak i opasan po ženski rod. On se ne menja vekovima, živeći u književnim delima, operama i na slikarskim platnima. Njih dvojica se u Ilićevom komadu sukobljavaju oko mlade, telesnim dražima obdarene, erotizirajuće lepotice Gizele, nećake grofa Valdštajna.

PREMIJERA OBNOVE SETNE KOMEDIJE MIODRAGA ILIĆA

Premijera obnove 21. maj 2019. u 20.00
Reprize 23. maj i 3. juni 2019. u 20.00

Tri sezone, počevši od 26. januara 2016. kada je premijerno izvedena, predstava Kazanova protiv Don Žuana, nastala kao jedinstveno i jedino rediteljsko delo glumačkog velikana Predraga Ejdusa, punila je salu Madlenianuma i radovala srca pozorišnih sladokusaca. Velikom umetniku u čast gospođa Madlena Zepter poželela je da njegovo rediteljsko delo nastavi da živi na daskama, sada kad je svojim odlaskom Predrag Ejdus izašao iz svojih uloga, pa i iz uloge Kazanove u kojoj je bio briljantan. Bogatstvo i sočnost tog njegovog glumačkog ostvarenja ostaće u sećanjima svih koji su imali sreću da gledaju predstavu u njegovom izvođenju. A zahvaljujući piscu drame, Miodragu Iliću, koji je rukovodio obnovom režije, novi glumački tim: Tihomir Stanić, kao Kazanova, Stevan Piale, kao Don Žuan, i Ivona Kustudić, kao Gizela (koja je u poslednjoj sezoni već igrala uz svog profesora Ejdusa ovu ulogu), vratiće ovu predstavu – mezimicu publike –  na scenu Madlenianuma. Ova „setna komedija“ u kojoj se bajkovito susreću dva najveća zavodnika u istoriji udvaranja našla se i u Antologiji savremene srpske drame, urednika Radomira Putnika koja se nedavno pojavila u izdanju Zepter Book World-a.

 

 

 

 

NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na prodajnom mestu Stadion shopping center, ul. Zaplanjska 32 Beograd-Voždovac.

Newsletter

Budite uvek u toku sa našim vestima i novostima. Ostavite vašu email adresu i prijavite se za naš newsletter.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!