ticketline

LET IZNAD KUKAVIČIJEG GNEZDA

24.04.2019 20:00h

PISAC
Dejl Vaserman

REŽIJA
Žanko TomićLICA:

Rendl Mekmarfi     Dragan Bjelogrlić
          Poglavica     Slobodan Boda Ninković
      Dejl Harding     Boris Komnenić / Milan Čučilović
            Bili Bibit     Daniel Sič
              Čezvik     Feđa Stojanović
              Martini     Marko Živić
             Skanlon     Srđan Dedić
                 Rakli     Savo Radović
      Sestra Rečid     Ljubinka Klarić / Milica Zarić
      Doktor Spivi     Rade Marković
         Sestra Flin     Danijela Stojković
   Bolničar Voren     Vladan Milić
Bolničar Vilijams     Žarko Stepanov
    Bolničar Terkl     Zoran Đorđević
              Sandra     Sonja Živanović
         Kendi Star     Jelena Rakočević Cekić


Trajanje: 2h 20 min
Premijera: 05.11.2005.O DELU

One flew east, one flew west, one flew over cuckoos nest. „ Veliki povratak Dragana Bjelogrlića na scenu Beogradskog dramskog pozorišta u legendarnoj crno-humornoj satiri o pojedincu u reperesivnom sistemu, mentalnim institucijama i slobodi duha. Ova drama napisana je 1962. godine. Prvo izvođenje bilo je 1963. godine na Brodveju sa Kirk Daglasom u glavnoj ulozi, a zatim 2004. godine sa Kristijanom Slejterom.

Legendarni film LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA snimljen je 1975. godine i jedan je od najvećihfilmova američke kinematografije svih vremena. U glavnim ulogama igrali su: Džek Nikolson i Lujza Flečer. Ovaj film koji dobio je sve moguće nagrade 1975. godine, režirao ga je Miloš Forman i zasnovan je na delu Kena Kizija i adaptaciji pozorišne predstave Dejla Vasermana. Film je dobio Oskara u kategoriji za:najbolji glumac, najbolja glumica, najbolja režija i najbolji film.

O PISCU

Dejl Vaserman rođen je u Viskonsinu u Americi i od devetnaeste godine radi na raznim poslovima u pozorištu. Za svoj prvi komad ELIŠA I DUGI NOŽEVI dobio je nagradu Emi za pozorišne komade emitovane na televiziji, nakon toga napisao je još trideset TV drama. Adaptirao je roman Kena Kizija LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA koji se šest godina igrao u San Francisku, širom Amerike, a produkcije su se pojavile i u Evropi. Bio je jedan od osnivača Pozorišnog centra ² Judžin O¢ Nil ² koji je u svom programu uključivao dvanaest država i deset produkcija godišnje. Umro je 2004. godine.

O REDITELjU

Žanko Tomić rođen je u Skopju. Završio je Filološki fakultet u Beogradu na katedri za Srpski jezik i književnost i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za Pozorišnu režiju. Režirao je preko dvadeset predstava u Beogradu i Novom Sadu. Dve godine radio je u Bostonu, SAD, gde je režirao i držao predavanja iz pozorišne režije na Brandeis univerzitetu.

REČ REDITELjA

LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA pre četrdeset godina kada je nastao bio je negativna utopija, jedna od mnogih koje su nastale posle Drugog svetskog rata. Danas je to naš život. Zato se ceo koncept predstave svodi na igru između dve istine- istine komada i istine naše stvarnosti.


NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!