ticketline

PALILULSKI ROMAN

03.03.2019 20:00h

Tekst: Branislav Nušić
Režija i adaptacija:
Egon Savin

Igraju:

Sima
- Miloš Biković
Jova - Jovo Maksić
Jula - Hana Selimović
Frau Lenči - Olivera Viktorović Đurašković
Patroldžika - Slađana Vlajović
Vešerka - Dobrila Ilić
Kuropatkin - Slobodan Ćustić
Bandist - Dejan Matić Mata
Bandistovica - Sandra Bugarski
Svastika - Milica Gojković
Živka - Ivana Nikolić
Praktikant - Dragiša Milojković
Žandar - Boris Radmilović
Dečak - Nemanja Pavlović


„Godišnjak Narodnog pozorišta u Beogradu za 1900-1903. najavio je „Palilulsku tragediju“ od Branislava Nušića. (...) Komad je prikazan na beogradskoj sceni tek 16.09.1909. pod naslovom „Iza Božjih leđa“, u režiji Čiča Ilije Stanojevića. Pojavio se novi Nušić. Jovan Skerlić kaže da „u drami tek u poslednje vreme, u „Našim sinovima“ G. Vojislava Ilića i u interesantnom komadu G. Branislava Nušića „Iza Božjih leđa“ mi imamo prikaze, jednostrane i tamne, beogradskog života“ („Pisci i knjige“, Beograd, 1911). Milan Grol na kraju svog prikaza zaključuje da „težnja ka nagom realizmu, ma koliko da je on zapažen površno i ma koliko da je izveden šturo, od interesa je u novom Nušićevom komadu, i čini ono što je u njemu najbolje i radi čega treba pisca ipak ohrabriti na nove pokušaje. Svojom većom bliskošću istinskom životu, komad „Iza božjih leđa“ je originalniji i zanimljiviji od mnogih Nušićevih apstraktnih drama.

Ta istinitija i obeleženija beogradska boja u komadu dala je i glumcima gradivo za nekoliko zanimljivih glumačkih tvorevina“ („Pozorišne kritike“, Beograd, 1931).

Živko Milićević u predgovoru Nušićevim pripovetkama (SKZ, Beograd, 1928), kaže posle nabrajanja dramskih dela, da se „u ovome spisku, istina, nalaze i komadi čiji su rukopisi danas izgubljeni. Na repertoaru Narodnog pozorišta nekad prikazivani i ne jednom pre rata, oni su ostali neštampani i za vreme Velikog rata njihovi rukopisi su propali. Danas ih nema više ni arhiva Narodnog pozorišta u Beogradu, ni njihov pisac“.

Radeći na rukopisu „Repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu 1864-1964“ u Arhivu Narodnog pozorišta pod brojem 789. našao sam prepise uloga komada „Iza Božjih leđa“.

Broj lica na pozorišnoj listi odgovarao je broju uloga u rukopisu i trebalo je pažljivo složiti i rekonstruisati komad“

Sava Cvetković (Muzej pozorišne umetnosti Srbije, 1964)


NAPOMENA: Rezervisane ulaznice za ovaj događaj mogu se preuzeti na svim Ticketline prodajnim mestima.

Zapamti me Zaboravili ste šifru?

Niste registrovani? Registrujte se

Niste registrovani? Registrujte se

Želim da primam newsletter na email adresu!